Sambal Rawon

Bahan-bahan

50 grams cabai merah dan cabai rawit (komposisi terserah sesuai selera)
2 sendok teh terasi masak (disangrai atau dibakar terserah)
2 buah tomat
1 sendok teh gula jawa
1/4 sendok teh garam
taoge pendek secukupnya

Cara Membuat

Haluskan cabai merah, cabai rawit, terasi, tomat, garam dan gula jawa.
Jika tidak suka terasi, cabai dan tomat direbus dahulu sebelum dihaluskan.
Hidangkan bersama dengan taoge pendek (taoge kacang hijau) saat menghidangkan rawon atau hidangan lain sesuai selera.

Disamping resep ini, bisa juga menggunakan sambal terasi sebagai teman menyantap hidangan rawon atau rawon buntut.

Chili Sauce for Rawon

Ingredients

50 grams red chili and bird’s eye chili (composition is to taste)
2 teaspoon shrimp paste (fried without cooking oil)
2 tomatoes
1 teaspoon palm sugar
1/4 teaspoon salt
mung bean sprouts to taste

Method

Blend red chilis, bird’s eye chilis, shrimp paste, tomatoes, palm sugar and salt altogether.
If you don’t like shrimp paste, chilis and tomatoes fried first before blended.
Served together with mung-bean sprouts and of course rawon itself or other dishes to taste.

Beside this recipe, we can serve  sambal terasi as side dish to rawon (beef black soup) or rawon buntut (ox tail black soup).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *