Beberapa hal yang perlu diperhatikan saat kita membeli dan menyimpan terasi
- Saat membeli pegang terasi dan amati dengan teliti. Jika kemasan rusak apalagi hingga terasi terlihat maka jangan dibeli. Pilih yang terbungkus dengan baik.
- Buka kemasan, cium aromanya. Terasi baru beraroma segar. Jika terbuat dari bahan yang sudah busuk, baunya menyengat dan tidak sedap.
- Warna asli terasi colat kehitaman. Jika berwarna merah, kemungkinan terasi sudah diberi pewarna jenis Rhodamin yang biasa digunakan untuk tekstil.
- Terasi mentah yang sudah terpakai bisa menimbulkan jamur. Jika membeli dalam jumlah banyak, sebaiknya terasi dibakar, digoreng atau dikukus. Setelah dingin simpan dalam wadah kedap udara. Disamping agar baunya tidak menyebar.
- Terasi sudah mengandung garam, sehingga kalau memasak menggunaan bahan ini kurangi takaran garam.
Choosing and Storing Shrimp Paste
- Have a good look at the shrimp paste when buying it. Be sure to choose the one wrapped in good packing and that the packing itself is not torn out.
- Good and fresh shrimp paste have fresh unique aroma, not strongly rancid which indicates made of expired and/or spoiled ingredients
- The original color of shrimp paste is dark brown. If the color is red, it possibly is applied with Rhodamin which usually is used for textile coloring
- The remaining of used raw shrimp paste could produce fungi, so it is advised to fry it or to steam it or to grill it first if we buy it in a lot number. When it is cooled down already then we should keep it in tighly closed container. This such a way will also keep the smell from being spreaded.
- Shrimp paste contains salt already, consider to use less salt when cooking with some shrimp paste