Trancam

Bahan-bahan

  • 1 buah ketimun ukuran sedang, dirajang
  • 1 ikat daun kenikir, dirajang
  • 2 sendok makan lamtoro muda
  • 1 ikat daun kemangi, dipetik diambil daunnya saja
  • 1/2 butir kelapa muda, diparut

Bumbu Halus

  • 2 biji lombok merah/rawit
  • 2 siung bawang putih
  • 1 jari laos
  • 1 lembar daun jeruk purut
  • seiris kecil kencur
  • seiris kecil terasi goreng

Cara Membuat

  • Bahan-bahan, bumbu halus dan parutan kelapa dicampur, aduk-aduk dengan tangan sampai benar-benar tercampur rata.
  • Siap untuk dihidangkan sebagai teman makan nasi pecel, nasi urap atau nasi biasa.

Mix Raw Vegetables with Spicy Grated Coconut Granules

Ingredients

  • 1 medium-size cucumber, diced
  • 50 grams kenikir (cosmos caudatus) leaves
  • 2 tablespoons lamtoro (white leadtree seeds)
  • 50 grams basil, use only the leaves
  • 1/2 young coconut, grated

Ground Spices and Seasonings

  • 2 red chilis/bird’s eye chili
  • 2 cloves garlic
  • 6 cm galangal
  • 1 kaffir lime leaf
  • a little slice of aromatic ginger
  • a little slice of oilless fried terasi (shrimp paste)

Method

  • Mix all ingredients, ground spices and grated coconut granules together, stirred evenly with hand.
  • Ready to be served together with pecel, urap-urap as side dish for cooked rice.

Tinggalkan Balasan