Sambal Bajak

Resep #1

Bahan-bahan

  • 100 grams cabai merah
  • 1/2 sendok teh merica halus
  • 1/2 ruas jari jahe
  • 1 sendok makan terasi
  • 1 sendok teh garam
  • 1 mata asam tanpa biji
  • 5 sendok makan minyak goreng
  • 1/2 sendok makan gula jawa

Cara Membuat

  • Semua bahan digerus pakai uleg-uleg / dihaluskan, lalu ditumis sampai tercium bau harum, angkat dan hidangkan.

Resep #2

Bahan-bahan

  • 15 buah cabai merah
  • 5 buah cabai rawit
  • 5 siung bawang putih
  • 5 butir bawang merah
  • 1 buah tomat
  • 1 sendok teh terasi matang
  • 1 sendok teh gula pasir
  • 1 batang serai
  • 1 buah lengkuas, memarkan
  • 3 helai daun salam
  • – garam secukupnya
  • – minyak goreng secukupnya untuk menumis

Cara Membuat

  • Cabai merah, cabai rawit, bawang merah, bawang putih, tomat dan terasi serta garam dihaluskan menjadi satu.
  • Tumis bahan yang telah dihaluskan dengan minyak goreng sampai harum.
  • Tambahkan serai, daun salam dan lengkuas serta gula pasir.
  • Aduk sampai rata dan matang.

Bajak Chili Sauce

Recipe #1

Ingredients

  • 100 grams red chili
  • 1/2 teaspoon pepper
  • 1 cm ginger
  • 1 tablespoon terasi (shrimp paste)
  • 1 teaspoon salt
  • 1 seed tamarind, remove seed
  • 5 tablespoons cooking oil for sautéing
  • 1/2 tablespoon palm sugar

Method

  • All ingredients are blended / blended together.
  • Heat cooling oil, then sauté that blended ingredients until aromatic.
  • Served as side dish for nasi and vegetable dishes.

Recipe #2

Ingredients

  • 15 red chilis
  • 5 bird’s eye chilis
  • 5 cloves garlic
  • 5 shallots
  • 1 tomato
  • 1 teaspoon oilless-fried shrimp paste
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 lemongrass
  • 1 galangal, crushed
  • 3 bay leaves
  • salt to taste
  • cooiking oil for sautéing

Method

  • Blend red chilis, bird’s eye chili, shallots, garlics, tomato, salt and shrimp paste.
  • Heat cooking oil, then sauté the blended ingredients until aromatic.
  • Add lemongrass, galangal, sugar and bay leaves. Evenly stirred, until all cooked.

Tinggalkan Balasan