Rempeyek Kacang Tanah

Bahan-bahan

  • 1/2 kilogram tepung beras
  • 3 sendok makan tepung kanji
  • 1/2 sendok teh soda kue
  • 150 grams kacang tanah
  • minyak goreng secukupnya
  • air secukupnya

Bumbu Halus

  • 5 biji bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  • 1 biji lombok merah
  • 2 butir kemiri
  • 1 sendok teh ketumbar
  • 1 jari laos
  • 1 jari kunir
  • 1 lembar daun jeruk purut
  • garam secukupnya

Cara Membuat

  • Tiap biji kacang tanah mentah dibelah menjadi 2, atau biarkan utuh jika kesulitan.
  • Tepung beras, tepung kanji dan soda kue dicampur dengan bumbu halus diberi air secukupnya hingga diperoleh adonan yang agak kental. Jangan terlalu encer atau kental. Setelah itu campur juga kacang tanah.
  • Ambil adonan sebanyak 1 sendok sayur, goreng dengan minyak goreng yang agak banyak. Caranya tidak langsung dituang kedalam minyak gorengnya, tapi dituang disisi wajan yang tidak terendam minyak goreng sehingga sementara adonan tersebut akan lengket di wajan. Setelah agak mengering baru lepaskan dari dinding wajan agar terendam dalam minyak serta dibalik agar matangnya rata.

Peanut Rempeyek (Cracker)

Ingredients

  • 500 grams rice flour
  • 3 tablespoons tapioca starch
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 150 grams peanuts
  • cooking oil
  • water

Ground Spices and Seasonings

  • 5 shallots
  • 3 cloves garlic
  • 1 red chili
  • 2 candlenuts
  • 1 teaspoon coriander
  • 6 cm galangal
  • 6 cm turmeric
  • 1 kaffir lime leaf
  • salt to taste

Method

  • Ideally every peanut seed is longwise splitted into 2 parts, but it can be left intact if it is difficult to do.
  • Mix rice flour, tapioca starch, baking soda with ground spices and add little by little some water, so the mixture is fairly thick. Not too thick nor too thin.
  • Then add peanuts and stirred evenly.
  • Heat cooking oil to prepare deepfrying on a non-teflon wok. Wet the inside wall of the wok with the cooking oil.
  • Take 1 small ladle of dough (mixture), pour by moving your hand to the right or left side so the dough will be thinly shaped on the inside wall of the wok approx 5-10 cm above the surface of the cooking oil.
  • The dough will be stuck on the inside wall of the wok for some moment until looked a little crispy. With spatula push slowly into the cooking oil. Slowly turn it over to avoid burnt. When both side are weldone, raised and drained.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *