Pempek

Bahan-bahan

  • 1 kg daging ikan tengiri
  • 1/2 kg tepung sagu
  • garam dan air secukupnya
  • minyak goreng secukupnya

Saus

  • 100 ml cuka
  • 250 ml kecap manis
  • 2 siung bawang putih, rajang halus
  • 200 gram gula merah
  • 100 gram gula pasir
  • 200 gram ebi, dihaluskan
  • 750 ml air
  • garam secukupnya

Cara Membuat

  • Lumatkan daging ikan tengiri bersama dengan garam secukupnya, aduk rata, sisihkan.
  • Tuang air sedikit demi sedikit ke tepung sagu sambil diaduk rata sampai menjadi adonan yang bisa dipulung.
  • Ambil adonan secukupnya, pipihkan, isi dengan daging ikan tengiri, bentuk sesuai selera (bulat atau seperti kerang). Lakukan sampai adonan habis.
  • Rebus air. Masukkan adonan yang sudah dibentuk tadi, tunggu hingga mengapung baru diangkat. Biarkan hingga dingin. Jika belum akan dihidangkan disimpan di lemari pendingin.
  • Saus : campur semua bahan kecuali ebi, rebus hingga mendidih. Angkat dan saring kemudian biarkan hingga dingin.
  • Bila hendak dihidangkan, goreng pempek hingga matang. Hidangkan bersama dengan saus dan ditaburi dengan ebi halus.

Spanish Mackerel Flesh Wrapped in Sago Flour

Ingredients

  • 1 kg spanish mackerel flesh
  • 1/2 kg sago flour
  • salt and fresh water to taste
  • cooking oil

Sauce

  • 100 cc cooking vinegar
  • 250 cc sweet soysauce
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 200 grams palm sugar
  • 100 grams sugar
  • 200 grams ebi, ground
  • 750 cc water
  • salt to taste

Method

  • Mash mackerel then mixed with salt evenly. Set aside.
  • Gradually pour water onto sago flour while stirred by hand, until obtaining soft dough.
  • Take some dough to taste and flattened, then put some mackerel flesh on it, wrapped to form a scallop-like shape. Repeat until last dough.
  • Boil some water, put the formed dough into the boiling water. When floating, take out and let them cooled down. Store in the referigerator.
  • Sauce : Mix all the sauce ingredients except ebi. Boiled for some moment then filtered and let it cooled down.
  • When it will be served, deep fry formed dough until done. Served together with the sauce and sprinkled with ground ebi.

Tinggalkan Balasan