Opor Ayam Solo

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam ukuran sedang dan muda
  • 2 butir kelapa tua yang sudah dikupas
  • 1/2 liter santan kental
  • 100 grams lengkuas, dikeprak
  • 3 lembar daun salam
  • 1 batang serai dikeprak pangkalnya
  • garam dan lada secukupnya

Bumbu Halus

  • 6 butir bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  • 120 grams butir kemiri
  • 10 grams ketumbar
  • 5 grams jinten

Cara Membuat

  • Kelapa diparut, campur dengan 2 liter air, peras, sisihkan ampasnya. Lakukan sampai air habis. Ini akan mendapatkan santan kental.
  • Tuang lagi air 2 liter pada ampas kelapa, peras lagi untuk mendapatkan santan encer.
  • Tumis bumbu halus sampai beraroma, angkat.
  • Rebus ayam yang sudah dipotong-potong dengan santan encer sampai mendidih.
  • Masukkan serai dan lengkuas. Tunggu sampai santan encer mengering.
  • Tuang santan kental, kemudian bumbu yang telah ditumis, daun salam, garam dan lada secukupnya.
  • Tunggu hingga mendidih. Angkat.



Solo Style Braised Chicken in Coconut Milk

Ingredients

  • 1 chicken, young and medium size, cut into parts
  • 2 peeled coconuts
  • 500 cc thick coconut milk
  • 100 grams galangal, crushed
  • 3 bay leaves
  • 1 lemongrass, crushed on the white part
  • salt and pepper to taste.

Ground Spices and Seasonings

  • 6 shallots
  • 3 cloves garlic
  • 120 grams candlenut
  • 10 grams coriander
  • 5 grams cumin

Method

  • Coconuts are grated, add 2000 cc water, squeeze, and set aside the pulp. Do it until no more water left. It will produce thick coconut milk. Set aside.
  • Add 2000 cc water again onto the coconut pulp, squeeze again to produce thin coconut milk.
  • Sauté ground spices until aromatic, then remove from stove.
  • Boil chickens together with thin coconut milk until boiling.
  • When boiling add lemongrass and galangal. Wait until coconut milk dried.
  • Add thick coconut milk, then the Sautéed spices, bay leaves, salt and pepper.
  • Wait until boiling again, then remove it from stove.

Tinggalkan Balasan