Ontbijtkoek

Bahan-bahan

  • 6 (90 gram) kuning telur
  • 2 (70 gram) putih telur
  • 25 gram gula pasir
  • 75 gram gula merah, disisir halus
  • 50 gram tepung terigu
  • 20 gram tepung maizena
  • 1 sendok makan bumbu spekuk (spekkoek), (campuran kapulaga, ketumbar, cengkeh, pala dan kayu manis yang digiling halus dan diayak)
  • 10 gram susu bubuk
  • 50 gram mentega/margarine dicairkan

Cara Membuat

  • Panaskan oven 180° Celcius.
  • Kocok telur bersama gula pasir dan gula merah sampai mengembang.
  • Tambahkan tepung terigu yang telah diayak bersama maizena dan susu bubuk. Tuangkan margarine cair. Aduk rata.
  • Tambahkan bumbu spekuk, aduk rata.
  • Masukkan adonan ke dalam cetakan loaf yang telah dialasi kertas roti. Oven sampai matang.
  • Untuk variasi dapat ditambahkan irisan kenari atau kismis.

Untuk 10 potong.

Sumber : Sedap Februari 2000.

Spiced Bread

Ingredients

6 (90 grams) egg yolk
2 (70 grams) egg white
25 grams sugar
75 grams palm sugar, thinly sliced
50 grams wheat flour
20 grams maizena
1 tablespoon spekkoek flavoring (mixture of cardamom, coriander, cinnamon, cloves, ginger and nutmeg, finely milled then sifted)
10 grams milk powder
50 grams butter

Method

Start the oven at 180° Celcius.
Stir egg together with sugar and palm sugar until developed.
Add wheat flour which is already sifted together with maizena and milk powder. Add also the melted butter in it. Stirred evenly.
Add spekkoek flavoring. Stirred evenly.
Put the batter into a loaf mold which layered first with baking paper. Put into the oven until cooked.
For 10 slices.

PS. You can add some raisins or thin sliced almond.

Tinggalkan Balasan