Nastar Keju

Bahan-bahan

  • 250 gram mentega
  • 75 gram gula halus
  • 1 kuning telur
  • 300 gram tepung terigu
  • 2 sdm maizena

Bahan Selai Nanas

  • 2 buah nanas, kupas lalu parut
  • 2 cm kayu manis
  • 100 gram gula pasir

Olesan

  • 2 kuning telur, kocok lepas
  • 100 gram keju parut

Cara Membuat

  • Selai nanas : Masak nanas bersama dengan kayu manis hingga air mengering. Tambahkan gula pasir, aduk rata hingga mengental. Angkat dan dinginkan.
  • Kocok mentega dan gula halus hingga putih dan lembut. Tambahkan kuning telur, kocok rata.
  • Tambahkan tepung terigu dan maizena sedikit demi sedikit sambil terus diaduk perlahan.
  • Ambil satu sendok teh adonan, isi dengan selai nanas, bentuk bulat. Saat membentuk ini agak sedikit ditekan hingga warnanya pucat agar teksturnya bagus. Susun di atas loyang yang sudah diolesi margarine. Panggang dengan suhu 150°C selama 10 menit. Keluarkan dari oven dan dinginkan.
  • Olesi dengan kuning telur, taburi dengan keju parut. Panggang lagi hingga matang.

Hasil: 500 gram

Sumber : Kue Kering Populer – Yeni Ismayani – Penerbit Kriya Pustaka – 2008.

Cheese Pineapple Cookies

Ingredients

250 grams butter
75 grams caster sugar
1 egg yolk
300 grams wheat flour
2 spoonful maizena

Pineapple Jam

2 pineapples, peeled then grated
2 cm cinnamon
100 grams sugar

Garnish

2 egg yolks, stirred
100 grams grated cheese

Method

Pineapple jam : Boil pineapple together with cinnamon until dried. Add sugar, stirred until all thickened. Removed from stove, let it cooled down.
Beat butter and caster sugar until white and smooth. Add egg yolk, beaten again well.
Add wheat flour and maizena little by little while suntil being slowly beaten or stirred until becomes smooth dough.
Take one teaspoonful dough, filled with pineapple jam, make it round shape (slightly pressed while shaping until looked pale). Put it on baking pan. Repeat until the last dough. Baked at 150°C for 10 minutes. Take baking pan out and let it cooled down.
Brush each cookie with egg yolk then place some grated cheese on top. Baked again until done.

Tinggalkan Balasan