Nasi Pandan

Bahan-bahan

  • 500 gram beras, cuci kemudian tiriskan
  • 750 ml air
  • 10 lembar daun pandan, tumbuk
  • 2 sendok makan bawang merah goreng

Cara Membuat

  • Campur pandan tumbuk dengan 25 ml air, peras dan saring untuk diambil airnya.
  • Didihkan 750 ml air, masukkan beras. Masak sambil sekali-sekali diaduk, agar yang bawah tidak gosong dan lengket, hingga air hampir habis.
  • Masukkan air daun pandan, aduk hingga tercampur rata. Angkat.
  • Selanjutnya kukus nasi dengan dandang yang airnya sudah mendidih, biarkan sampai matang, kira-kira 30-45 menit. Angkat.
  • Taburi dengan bawang merah goreng.

  

Pandan Steamed Rice

Ingredients

  • 500 grams rice, washed and drained
  • 750 cc freshwater
  • 10 pieces pandan leaves, pulverized
  • 2 tablespoon fried thinly-sliced-shallot

Method

  • Mix pandan with 25 cc water, squeezed and filtered to be used the water only. Set aside.
  • Boil 750 cc water in a pan, then add rice. Stirred now and then until the water is nearly dry.
  • Add pandan water, stirred evenly, now prepare to steam it.
  • Steam rice in a rice steamer with already-boiling-water inside until cooked, approximately for 30-45 minutes.
  • Served with fried sliced-shallot topping.

Tinggalkan Balasan