Klepon

Bahan-bahan

  • 300 gram tepung ketan
  • sedikit pewarna kue berwarna hijau
  • 1 cangkir air
  • 1/4 sendok teh garam
  • 50 gram gula merah
  • 1 cangkir kelapa parut yang masih muda

Cara Membuat

  • Tepung ketan, air, garam, pewarna kue dicampur dan dibuat adonan.
  • Buat bulatan-bulatan sebesar kelereng yang diisi gula merah sepotong-sepotong.
  • Masak air dalam panci agak banyak hingga mendidih.
  • Masukkan bulatan-bulatan ke dalam air yang mendidih.
  • Jika bulatan-bulatan sudah mengambang berarti sudah matang. Angkat dan tiriskan.
  • Jika sudah dingin, guling-gulingkan di atas kelapa parut. Siap dihidangkan.

Sumber: Majalah Katini tahun ????

Sweet Glutinous Ball

Ingredients

  • 300 grams glutinous rice flour
  • a little green food dye
  • 1 cup water
  • 1/4 teaspoon salt
  • 50 grams palm sugar
  • 1 cup grated young coconut

Method

  • Mix evenly glutinous flour, water, salt, and food coloring, then make round shape as big as marble with a little palm sugar inside. Do until the last dough.
  • Boil handsome water in a pan, wait until it boiling.
  • Put the small balls into the boiling water. When floating it means they are cooked. Drained.
  • When they are cool down already, roll over on the grated coconut. Ready to be eaten.

Tinggalkan Balasan