Gulai Rebung

Bahan-bahan

  • 250 gram udang
  • 1 kaleng rebung, iris tipis
  • 25 gram ebi, cuci bersih
  • 5 butir bawang merah
  • 2 siung bawang putih
  • 3 butir kemiri
  • 1 lembar daun jeruk
  • 1 ruas jahe memarkan
  • 1 ruas lengkuas, memarkan
  • 1 tangkai serai, memarkan
  • 900 ml santan (dari 1 butir kelapa)
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis

Cara Membuat

  • Haluskan bawang merah, bawang putih, kemiri. Tumis dengan minyak panas sampai harum.
  • Masukkan serai, lengkuas, jahe dan daun jeruk. Aduk-aduk.
  • Tambahkan udang. Setelah berubah warna, masukkan ebi dan rebung lalu aduk sebentar. Angkat.
  • Tempatkan santan, garam dan sedikit gula ke dalam suatu panci. Masukkan pula bahan-bahan yang ditumis tadi. Masak sambil diadk-aduk agar santan tidak pecah.
  • Jika sudah mendidih dan matang, angkat dan sajikan.

Bamboo Shoots Curry

Ingredients

  • 250 grams prawn
  • 1 can bamboo shoots, thinly sliced
  • 25 grams dried shrimps
  • 5 shallots
  • 2 cloves garlic
  • 3 candlenuts
  • 1 lime leaf
  • 2 cm ginger, crushed
  • 2 cm galangal, crushed
  • 1 stalk lemongrass, crushed
  • 900 cc coconut milk (from 1 coconut)
  • salt to taste
  • 2-3 spoonful cooking oil

Method

  • Pound shallot, garlic and candlenut. Then sautéed in hot cooking oil until fagrant.
  • Add lemongrass, galangal, ginger and lime leaf. Stirred.
  • Add prawn. When the color changed, add ebi and bamboo shoots, stirred a moment. Removed from stove.
  • Pour coconut milk, salt and a little sugar into a cooking pan, and the sautéed ingredients as well, cooked over medium flame while stirred again and again to keep the coconut milk from being broken.
  • When boiling and already cooked, remove from stove and served.

Tinggalkan Balasan