Bakpau Kacang Hijau

Bahan-bahan

  • 175 gram tepung terigu
  • 50 gram gula pasir
  • 1/2 sendok teh garam
  • 25 ml air hangat

Bahan Pelarut

  • 50 gram tepung terigu
  • 1 sendok teh yeast
  • 1 sendok teh gula pasir
  • 75 ml air hangat

Bahan Isi

  • 125 gram kacang hijau
  • 75 gram gula pasir
  • 1/4 sendok teh vanili
  • sedikit garam

Cara Membuat

  • Campur bahan pelarut menjadi satu sampai berbuih dan biarkan selama 2 jam.
  • Setelah itu campur dengan bahan lainnya dan uleni hingga licin dan tidak lengket lagi, diamkan adonan selama 1/2 jam. Adonan akan mengembang 2x besar semula.
  • Sementara itu rebus kacang hijau sampai lunak, saring dan buang kulitnya.
  • Tambahkan gula dan vanili serta garam, rebus terus sambil diaduk-aduk sampai kental. Angkat dan biarkan sampai dingin.
  • Setelah dingin, bentuk bulat-bulat sebesar kelereng.
  • Lumuri tangan dengan minyak, ambil 2 sendok makan adonan lalu pipihkan, beri satu bulatan kacang hijau ditengahnya.
  • Bentuk adonan menjadi bulatan dengan bagian sambungan di bagian bawah. Alasi dengan kertas minyak yang dibentuk bundar. Biarkan selama 15 menit.
  • Kukus dalam dandang yang airnya sudah dalam keadaan mendidih, selama 20 menit.

Mung Bean Steamed Bun

Ingredients

  • 175 grams wheat flour
  • 50 grams sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 25 cc warm water

Solvent

  • 50 grams wheat flour
  • 1 teaspoon yeast
  • 1 teaspoon sugar
  • 75 cc warm water

Filling

  • 125 grams mung beans
  • 75 grams sugar
  • 1/4 teaspoon vanilla
  • a little salt

Method

  • Blend the solvent until spumy, then let it stand for 2 hours.
  • Then blend with those in ingredients category, kneaded until smooth and not sticky anymore. Let it stand for half an hour. This dough will expand twice as much.
  • Meanwhile cook mung beans in boiling water until soft, filtered and remove the skin away.
  • Add vanilla, sugar and salt, keep on boiling and stirred at the same time until condensed. Lift from stove and let it cool down. When cools down already, marble-size shaped.
  • Smear hands with oil, take 2 tablespoons dough and flattened, put one circle mung-beans in the middle.
  • Cover the mung beans dough around with the wheat-flour dough, arrange the joint is put at the bottom. Layer the bottom with a rounded onionskin. Let it stand for 15 minutes.
  • Steam all in a cooking stewer/rice cooker with boiling water already in it for 20 minutes.

Tinggalkan Balasan